onsdag 30 maj 2018

Projektarbetet

Nu är det sista arbetet i den här kursen inlämnat. Det var väldigt roligt att få arbeta med ett projekt och se vad barnen intresserade sig för. I mitt projekt arbetade vi med tema havet och barnen fick skapa olika havslevande djur, vi spelade in filmer om havsdjur med hjälp av appen green screen och barnen fick uppleva en digital havsmiljö med hjälp av projektorn. Projektet har skapat många frågor och tankar hos barnen. Det har varit så kul att utgå ifrån barnens frågor och intressen i arbetet.

Den här kursen har varit väldigt lärorik och jag har fått mycket ny kunskap kring hur man kan använda digitala verktyg i förskolan och designa för lärande på olika sätt som skapar ett meningsfullt lärande hos barnen.








måndag 30 april 2018

Gruppuppgifter

Under kursens gång har vi arbetat med fyra gruppuppgifter som har handlat om olika saker. I den första uppgiften fick vi gemensamt diskutera kring boken Design för lärande i förskolan. Först fick vi besvara frågorna individuellt. Sedan diskuterade vi det gemensamt och spelade in vår diskussion. Det var väldigt lärorikt att få ta del av de andras tankar och reflektioner.

I uppgift 2 fick vi skapa en app-analys och analysera tre olika appar. Vi valde Loopimal, Lolas alfabetståg och Quiver. Den här uppgiften var väldigt lärorik och vi tyckte inte att det var så lätt att skapa en egen analysmodell. Men att sedan analysera apparna var kul.


I uppgift 3 fick vi arbeta med sex olika frågor och koppla dessa till relevant litteratur. Vi i gruppen arbetade med ett gemensamt Google dokument så att alla kunde skriva och reflektera kring de olika frågorna.



  1. Reflektera över hur styrd en lärprocess ska vara. Tex om barnen ska måla en bil, ska de färglägga en färdig bil eller måla en på frihand. Vilka hinder och möjligheter ser ni med detta? Väv in en diskussion om instrumentell vs meningsorienterad tekniksyn.
  2. Reflektera om animerad film kan användas i förskolan. Hur skiljer sig barnets berättande beroende på uppgiftens utformning?
  3. Vad ger ljud, bild och animeringar för mervärde till lärandet?
  4. Hur sker berättandet med ljud? Hur kan ni hitta tecken på lärandet med ljud?
  5. Reflektera över om digitala verktyg kan, i så fall hur, ge ett mervärde i en uteaktivitet i förhållande till läroplanen?
  6. Reflekterar om vilka krav du ska ställa på administrativa system. Resonera över fördelar och nackdelar kring olika administrativa system

Det blev många intressanta reflektioner. Frågorna fick mig verkligen att reflektera kring vilken barn och kunskapssyn vi har. 

I uppgift 4 fick vi prova Google Cardboard och reflektera kring hur den tekniken kan användas i förskolan. Våra barn tyckte att det var superkul att prova detta men vi i gruppen var ganska tveksamma till användning av Google Cardboard i förskolan. 

Det har varit roligt och lärorikt att arbeta med de här gruppuppgifterna. Kurslitteraturen har varit väldigt bra och jag har lärt mig så mycket.

Seminarium 1

Till detta seminariet läste vi boken Design för lärande i förskolan. Vilken bra bok! I början var den lite svår men efter att ha läst igenom den flera gånger och reflekterat kring innehållet så har jag tagit till mig väldigt mycket kunskap. I seminarieuppgift 1 så fick vi besvara sex frågor och koppla dem till kurslitteratur. De här frågorna var de vi fick arbeta med.


  1. Hur definierar du begreppet “design för lärande”?
  2. Vad innebär meningsskapande?
  3. Vilken skillnad är det mellan tecken på kunnande och tecken på lärande?
  4. Hur hör meningserbjudande och affordance ihop?
  5. Ge exempel på olika representationer. Resonera mellan vilka övergångar av representationer som görs i någon uppgifterna som du hittills gjort i denna kurs?
  6. Vad innebär multimodal kommunikation?
De här begreppen är väldigt viktiga att reflektera kring. Och jag har lärt mig väldigt mycket genom att läsa Design för lärande i förskolan. 



Podcast

Nu var det väldigt längesen jag skrev någon i den här bloggen. Men under de senaste månaderna har vi arbetat med olika grupparbeten. I februari gjorde vi en podcast, något som var helt nytt för mig. Det var väldigt roligt och lärorikt att skapa en podd. Jag hade turen att hamna i en bra grupp där arbetet gick bra. Vi brukade mötas online och diskutera kring de olika uppgifterna som vi genomförde. Vår podd handlade om hur man kan integrera digitala verktyg i förskolan och hur man får med sig kollegorna. Vi delade upp podcast innehållet mellan oss deltagare och pratade om olika saker som vi sedan sammanfattade och kopplade till litterära källor. En svårighet med att göra podcast var att få till ett jämnt ljud mellan deltagarna och vissa bakgrundsljud var svåra att redigera bort. I uppgiften fick vi även lyssna på de andra gruppernas poddar och det var väldigt lärorikt att reflektera kring deras innehåll.

fredag 5 januari 2018

Uppgift 2C Geocaching och skattjakten


Här är min film om Geocaching och skattjakten. Den här uppgiften var väldigt rolig att göra. Det var första gången jag gjorde geocaching och jag har lärt mig mycket. Det var även väldigt kul att göra en skattjakt med hjälp av QR- koder. I filmen visas dokumentationen över vår geocaching och skattjakt. 




Uppgift 2A Animering


Då har jag provat på att göra en egen animerad film. Det har varit tagit lång tid och det var mycket arbete med att få den bra. Karaktärerna är av lite olika slag, det finns foton som jag har redigerat i Gimp, andra bilder har jag tecknat själv och trollet har jag och min dotter gjort i lera. Animeringen är gjord i goanimate och det var lite svårt i början, men sen blev det enklare när jag förstod hur jag skulle göra. Jag valde först att spela in den berättande delen i röstmemo men resultatet blev inte så bra så jag använde Audacity istället och då blev det bättre. I appen garageband skapade jag en del ljudeffekter och musik. Det har varit oerhört lärorikt att göra den här filmen!

I arbetet med animeringen har jag använt mig av olika appar och hemsidor:
goanimate.com, garageband, audacity, powerpoint och Gimp.


Min film

måndag 1 januari 2018

Uppgift 2B Ljud

I min uppgift har jag spelat in fem ljud som är lätta att känna igen inomhus och fem ljud som återfinns utomhus. De ljud jag valde inne var kokande ägg, tvättmaskin, rinnande vatten, koka kaffe och köksfläkten. De fem ute ljuden var ljudet av körande bilar, ån Viskan, en buss, när vi var ute och gick och vinden. Sången spelade jag in när min 3-åringa dotter sjöng imse vimse spindel.
Alla ljuden spelade jag in med min mobiltelefon med hjälp av röstmemo. Sen konverterade jag ljuden till mp3- filer som att de skulle fungera i audacity. Med hjälp av audacity redigerade jag ljuden och tog bort ljud som inte lät så bra samt satte ihop de fem ljuden till en ljudfil. Till sist laddade jag upp dem på soundcloud. För mig var det svårt att konvertera filerna när de inte fungerade i audacity, men med hjälp av google så förstod jag till slut hur jag skulle göra. En annan sak som var svår var att få ute ljuden skarpa och tydliga. Eftersom jag bor mitt i stan så är det väldigt mycket ljud från bilar som hördes mest. Jag försökte spela in fågelkvitter med det hördes inte alls på röstmemo eftersom bilarna körde förbi hela tiden. Nedan finns länkar på mina ljudfiler.



Projektarbetet

Nu är det sista arbetet i den här kursen inlämnat. Det var väldigt roligt att få arbeta med ett projekt och se vad barnen intresserade sig f...