tisdag 26 september 2017

Computional Thinking

Under förra veckan genomförde jag uppgift 1B2. Jag tyckte det var en spännande uppgift, att få tänka till om hur datalogiskt tänkande kan användas i en förskolemiljö. Flera av punkterna tycker jag stämmer in på hur barn kan leka, upptäcka och utforska. Jag tror att det är viktigt att förskolläraren ser hur barnen utforskar och prövar samt försöker sätta ord på det barnen gör. Mycket handlar om logik och att se mönster. Att utföra uppgifter i olika steg (algoritm) kan vara när barnen leker affär eller bakar en kaka. Vid bakning följer man ju receptet stegvis och det är väldigt viktigt för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Jag tycker att det är fascinerande att dessa begrepp som vid första anblick verkar ganska svåra så enkelt kan återfinnas i barnens miljö och tänkande. Just mönster kan man ju arbeta mycket med i förskolan. Att utgå ifrån barnens intresse och utforskande är väldigt viktigt och att låta dem pröva olika lösningar till ett problem. Även att de själva får komma på lösningar och samarbeta för att ta del av varandras tankar och idéer.

Nedan visas en bild när min dotter sorterade nallar utifrån färg och form. Liten gul, stor röd, liten gul och stor röd. Hon gjorde en sekvens som hon sedan upprepade. Och då tänkte jag på datalogiskt tänkande. Hon utforskade mönster, sekvenser och upprepningar.


onsdag 13 september 2017

Första inlägget

Den här bloggen är en portfolio där min utveckling och lärande kommer dokumenteras under kursen digitala verktyg i förskolan. Jag läser till förskollärare men är för tillfället mammaledig med mina två barn. Det ska väldigt spännande att läsa den här kursen och få vetskap kring hur man kan arbeta i förskolan med digitalt lärande. Under förra veckan började jag med uppgift b2 som innebär att man ska prova på att programmera. Jag tyckte att det var väldigt kul men vissa uppgifter var lite kluriga. När jag gjorde uppgifterna så fick jag tänka till och pröva olika lösningar. Jag tror även barn i förskolan kan ha nytta av att få prova på att programmera, de får pröva olika lösningar till problem och kanske samarbeta för att lösa en uppgift. Enklare uppgifter som att få en liten robot att gå åt olika håll passar nog att börja med. Enligt läroplanen för förskolan skall barnen få möjlighet att tillägna sig olika begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld (Lpfö 98 rev 2010, s.10). Där tror jag att programmering kan vara bra att arbeta med i förskolan, eftersom barnen kan utveckla en förståelse för problem och lösningar samt hur man kan lösa uppgifter på olika sätt.

De uppgifter jag gjorde tyckte jag var roliga och utmanade då jag tidigare inte provat på programmering. Även min dotter tyckte det var spännande att se vad som hände då biet gick fram och tog nektar, jag försökte även involvera henne då jag genomförde uppgifterna. Så jag frågade henne hur hon trodde man skulle göra och åt vilket håll man skulle gå. Den här kursen kommer bli spännande och lärorik och jag hoppas att jag kommer lära mig mycket som jag kan använda både i förskolan och hemma med mina barn.


Projektarbetet

Nu är det sista arbetet i den här kursen inlämnat. Det var väldigt roligt att få arbeta med ett projekt och se vad barnen intresserade sig f...